Nikon AF-S 300mm F/4 ED-IF

 

En ældre velrenommeret prime fra Nikon. Objektivet er en fast 300mm F/4, så medium rækkevidde og god lysstyrke. AF er baseret på Nikons AF-S system med indbygget motor og kan begrænses så den kun søger 3m til uendeligt for at gøre AF hurtigere. Det er indbygget en modlysblænde der trækkes frem og låses med et tvist. Den er blevet ret løs på min når den ikke er skruet fast ude. Men ellers et smart system.

Med sine 300mm kan det ikke helt bide skeer med de store super zooms der har både 500 og 600mm, men det den ikke har i størrelse har den i gørelse som man siger. Kvaliteten er super super god og billederne kan holde til en del mere cropping end fra de føromtalte zooms. Men også den mere kompakte størrelse og vægt gør dette objektiv til en god trave partner i skoven eller lignende. VR er det ikke noget af, så man skal tænke på sine lukketider, og hvis muligt anvende en monopod eller stativ før det shiner helt. Trefods basen har tit fået skældud, men jeg syns faktisk den er okay, den kan dog skiftes med nogle uoriginale der skulle være bedre. Men ikke et behov jeg har.

AF er hurtigt, men ikke samme liga som dens F2.8 bror. Men hurtigere en super zooms og når den først har fanget en fugl, så tracker den super godt. AF arbejder super godt sammen med mit D810 og med sine 1.4kg er det til at ha med over en længere vandring og så længe man kan holde 1/1000s så går det fint med at håndholde det. Her er den store F4 blændeåbning en fordel i forhold til zooms der typisk er F5.6 eller langsommere.

Ulemper, ja der er ikke støvbeskyttelse bagpå, så man skal være opmærksom på at det kan ske og gør det så skal den en tur forbi Nikon og renses. Nu ikke et problem på min der er nogle år gammel.

Jeg har ikke prøvet en TC 1.4x men den skulle efter sigende fungere ret godt med dette objektiv, så man får en 420mm F5.6. Man skal blot huske at version III af den teleconverter ikke er kompatibel med dette objektiv, så man skal finde den ældre version I/II

Nikon D810, Nikon AF-S 300mm F4 IF-ED, ISO 2800, F4, 1/1000s

Nikon D810, Nikon AF-S 300mm F4 IF-ED, ISO 90, F4, 1/1000s

Fugle trackes fint, og på trods af et voldsomt crop så virker det fint.

Nikon D810, Nikon AF-S 300mm F4 IF-ED, ISO 640, F4, 1/1000s

Tæt på virker det også, og her ser man den ultra snævre dybdeskarphed ved blænde 4.