Mit Udstyr

Her beskriver jeg mit nuværende udstyr. Lidt om hvorfor jeg har valgt det og hvordan jeg syns det fungerer for mig. Det er helt og holdent min subjektive mening om udstyret. Jeg kommer senere med nogle sider der går lidt mere i dybden, dette er blot mit nuværende setup. 

Jeg har hen over sommeren 2018 skiftet alt mit Nikon grej ud med Micro Four Thirds grej fra Olympus. Hvorfor, var jeg ikke tilfreds med Nikon ? Jo faktisk elskede jeg mit Nikon grej, men efter en dags foto var min nakke og ryg ikke enig. Jeg begyndte at få ondt hvilket gjorde at jeg begrænsede mig. Så jeg besluttede mig for at se på alternativer. Jeg startede med at købe et Olympus OM-D E-M10III som supplement til mit Nikon grej og for at få lidt erfaring med mirrorless. Men det betød at jeg stort set ikke brugte mit Nikon grej i 2 måneder – og så besluttede jeg mig for et fuld skifte ….

Kamera

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus OM-D E-M1 Mark II er topmodellen fra 2016, der her i 2019 blev suppleret med E-M1X. Så nej den er ikke topmodellen mere, men den er stadig i deres pro linie. Set i forhold til den gamle E-M1 er mark II et kæmpe skridt i konkurrencen med DSLR, specielt på AF. Billedekvaliteten er forbedret noget sammenlignet med E-M1, men der hvor forskellen er tydeligst er på AF performance. Her er den nye udgave bare så meget bedre, næsten på højde med DSLR. Ergonomien er også forbedret, samtidigt med at batterierne er blevet bedre. Og så er der ovenikøbet 2 sd kort pladser og kameraet kan tilpasses på stort set alle punkter. Et kamera der bare følger med flowet, og gør hvad man forventer af det. Kombineret med pro objektiverne er det simpelthen et fantastisk kamera.

Olympus OM-D E-M1

Olympus OM-D E-M1 er topmodellen fra 2012, der sidenhen er afløst af deres MKII udgave. Men at der er kommet en afløser gør det ikke dette kamera dårligt. For sin tid har den en del features som gør den til en interessant mirrorless model. Phase detect AF er begyndt at blive mere almindeligt i topmodellerne, men det har E-M1 haft siden 2012 – hvilket gør det lagt mere anvendeligt til ting i bevægelse end andre mirrorless modeller. Sensoren er en 16MPix micro four thirds sensor, med 5 axis stabilisering, der jo er en del mindre end hvad jeg har været vant til. Og jo der er mere støj end de store Nikon modeller jeg skød med før, men ellers gør den det fantastisk. Og den støj der er ser film korn agtigt ud. Ergonomien er super god, det er fantastisk at have et så avanceret kamera i den lille pakke, men alligevel er den ikke for lille. Balancen er fin selv med de hurtige glas, der jo i micro four thirds verdenen er en del mindre end APS-C/Fullframe pendanterne.  

Olympus OM-D E-M10III

Olympus OM-D E-M10III var mit først Olympus hus, som egentlig var tænkt som et supplement til mit Nikon grej. Det er et super kompakt lille kamera, der er perfekt til de situationer hvor man ikke magter slæbe en masse grej. Sensoren er en 16Mpix micro four thirds sensor, men 5 axis billedestabilisering indbygget. Kameraet er perfekt med de to medfølgende kit objektiver, men ballancerer ikke helt så fint med de tungere objektiver. Dog vil jeg sige det kan fungere. Kameraet fik mig dog overbevist om at der ikke er nogen grund til at have et kæmpe DSLR mere, jeg nød friheden ved det lille hus og den begrænsede vægt. Den største hurdle med dette hus er at det ikke er super godt til continuerlig autofokus, den hunter lidt på grund af at den kun har kontrast baseret AF. Dog skal jeg være fair og sige at AF er både hurtig og præcis i single af mode.

Objektiver

Olympus M.Zuiko 12-40mm F2.8 PRO

Dette objektiv er en arbejdshest der passer som fod i hose med E-M1 huset. Objektivet svarer til 24-80mm Full frame – så vi har en god brændvidde til at gå rundt med. Og den faste blænde på 2.8 gennem zoom området sikrer at mest muligt lys kommer ind. AF er vanvittigt hurtigt og objektivet er fuld vejrforseglet. Skarpheden er fantastisk og mikro kontrasten er helt i top. Et super objektiv til alle forhold.

Olympus M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO

Dette objektiv er en arbejdshest der passer super godt til E-M1 huset. Objektivet svarer til 80-300mm Full frame – så vi har mulighed for at komme tæt på. Og den faste blænde på 2.8 gennem zoom området sikrer at mest muligt lys kommer ind. AF er vanvittigt hurtigt og objektivet er fuld vejrforseglet. Skarpheden er fantastisk og mikro kontrasten er helt i top. Nærgrænsen er 70cm hvilket giver mulighed for ekstreme closeups kun overgået af deciderede makro objektiver. Den har en lens hood der kan trækkes tilbage med et let tvist, og skubbes ud igen når den skal bruges, simpelt men effektivt. Dette objektiv er kompatibelt med 1.4 teleconverteren.

Olympus M.Zuiko MC-14 Teleconverter

Denne teleconverter passer til Olympus M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO, og øger brændvidden med 1.4x til 210mm F4. Det giver objektivet en 35mm ekvivalent på 420mm F4 hvilket er praktisk til sport og natur billeder. Prisen for den længere brændvidde er 1 stop lys så F2.8 bliver til F4 og kigger man på skarpheden så er det yderst minimalt hvad der sker. Hvis man ikke ved hvad der er skudt med hvad tror jeg man vil få svært ved at se forskel. 

Olympus 14-42mm F3.5-5.6IIR MSC

Dette objektiv kom med OM-D E-M10III kameraet som et kit objektiv. Det er et lille plastik objektiv der er rimelig kompakt og vildt let. Den er ikke så lysstærk som 12-40mm’eren men til gengæld vejer den ingenting og er super kompakt. Den har den særlige video AF motor der er særlig stille, og den er lidt langsommere til AF end 12-40mm’eren men den er hurtig nok til det meste. En fin lille rejse kompanion når det skal være kompakt.

Olympus 40-150mm F4-5.6IIR ED MSC

Dette objektiv er også et kit objektiv til OM-D E-M10III. Det er en lille plastik tele der i full frame termer dækker 80-300mm. Så en fin rækkevidde med udemærket billedekvalitet. AF er okay men ikke noget særligt. Objektivet vejer stort set ingenting og er perfekt på rejser og lignende. Den kunne dog godt være mere lysstærk.

Flash

Olympus FL-36

Denne er en ældre flash, som er rimelig kompakt. Den kører med fuld ttl og kan vinkles i alle retninger. Den er ikke så hurtig til at recharge fordi den kun bruger 2 AA batterier hvor mange andre bruger 4.