Mit Udstyr

Her beskriver jeg mit nuværende udstyr. Lidt om hvorfor jeg har valgt det og hvordan jeg syns det fungerer for mig. Det er helt og holdent min subjektive mening om udstyret. Jeg kommer senere med nogle sider der går lidt mere i dybden, dette er blot mit nuværende setup.

Kamera

Nikon D800

Nikon D800 er et lækkert professionelt kamera, med en fantastisk 36MPix sensor. Sensoren har et fænomenal dynamisk område, og der kan virkelig hentes en hel del ud af skyggerne. Så bare sørg for ikke at over exponere så er du rustet til at hive en masse skønne detaljer ud af de mørkere områder. Ergonomien er, som vanlig for et nikon pro dslr, helt i top – alt er hvor man forventer det. Filerne er bare skønne – der er virkeligt noget at arbejde med.

Er du på udkig efter et godt solidt pro dslr til en rimelig pris, så er D800 virkelig et godt bud. Efter Nikon har lanceret D850 så er det som om D800/D810 er faldet i pris – især D800 fordi der er så mange af dem. Der kan laves nogle gode handler derude …

Nikon D300s

Nikon D300s er en ældre sag der kom ud i 2009, som en mindre opgradering til D300. På den tid var det DX kameraet man skulle ha, top of the line. De største forskelle på D300 og D300s var 1 fps mere på den nye model, samt video i 720p på s modellen. Desuden havde D300s et SD kort slot ud over CF kortet. Altså samme konfiguration der sidenhen er benyttet i D800/D810. Kameraet har skrue drev så de gamle objektiver kan med fordel benyttes. Jeg bruger kameraet som backup, og når jeg har brug for mere rækkevidde samt mere hastighed end D800 kan give mig. Forudsat at man kan holde iso nede, for allerede ved iso 800 begynder man at se billederne degradere.

Et D300(s) kan fåes for ikke ret mange penge og det er et udemærket starter hus, hvis man vil springe over entry level modellerne.

Objektiver

Nikon 50mm F1.8D

Dette lille plastik objektiv skal man ikke lade sig narre af. Det er lysstærkt og ganske skarpt, man skal bare passe på med at lægge fokus korrekt når man skyder på F1.8 – her er der ikke meget dybdeskarphed. Ellers er det tasken’s absolutte letvægter med sine 200g og det kræver fokus motor i kamerahuset. Fokus hastigheden afhænger lidt af kameraet, men på et D3 så er der nu ikke noget at klage over. Sådan en lysstærk 50’er bør der være i enhver fotorygsæk

Sigma 24-105 F4 Art

Dette sigma objektiv er fra deres nyere art serie, som har fået mange fine ord med på vejen. Og jeg kan kun stemme i, objektivet er bygget ganske solidt og billedekvaliteten er nu også ganske solid. Der er noget forvrængning, som der jo er med disse vidvinkel-tele zoom’s, men ikke mere end Lightroom let fjerner det. Der er også lidt vignettering over hele zoom området på blænde 4, blænder man ned så mindskes problemet. Men igen det fjernes let i Lightroom. Prisen er ganske attraktiv og køber man usb dokken med så kan man fintune fokus på 4 afstande og ved 4 brændvidder – altså i alt 16 justeringer. Derved kan man få det til at yde bedst muligt hele vejen igennem. Jeg har brugt en eftermiddag på at finjustere mit, og må sige det sidder bare lige i skabet – hver gang. Eneste lille minus er manglende vejr forsegling, og så bruger den meget strøm når OS (Sigma’s VR teknologi) er slået til. Det gør den fordi OS er på hele tiden, ikke som på andre objektiver hvor den aktiveres sammen med fokus. Fordelen er at man ikke oplever uskarpe billeder fordi OS ikke lige var faldet til ro inden man skyder, så både en fordel og ulempe på samme tid. Det er ikke super lysstærk med sine F4, men zoom området gør at den er meget alsidig og det objektiv jeg bruger for det meste.

Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Contemporary

Dette objektiv er indkøbt til fugle og wildlife foto. Her var de 400mm som 70-200 og teleconverter gav ikke rigtig nok, og det var heller ikke det skarpeste setup. Derfor blev det solgt og dette objektiv indkøbt i stedet. Objektivet har fået en del gode anmeldelser og prisen er ganske attraktiv. Man får utrolig meget for pengene, jo der er alternativer som er skarpere og mere vejrforseglet men prisen ryger noget op. Og de review’s jeg har læst så er alle alternativerne i kategorien så tæt at det i praksis er svært at skelne. Da jeg i forvejen har USB-dock’en fra Sigma var mit naturlige valg således et Sigma objektiv, og kunne vælge mellem Sigma’s Contemporary eller Sport udgave. Sport udgaven valgte jeg fra på grund af vægten og til dels også prisen, jeg syns ikke man fik nok ekstra kvalitet til de ekstra penge. Så mit valg blev dette Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Contemporary. Sigma’en minder meget om den Tamron 150-600mm, jeg havde for et 1 års tid siden, men er lidt skarpere på de 600mm. Ellers ligger de to objektiver ret tæt på hinanden. Fordelen for mig er at det er lidt mere naturligt at skifte objektiv med kun Sigma glas i fototasken, da Sigma jo zoomer modsat Nikon/Tamron objektiver så derfor var Sigma’en det mest naturlige valg.

Nikon AF-D 80-200mm F2.8 ED

Dette objektiv er primært indkøbt til portrætter og som allround objektiv som supplement til 24-105’eren. Hvorfor nu ikke en af de nyere 70-200mm 2.8 spørger du nok, og med rette. Før jeg svarer på det så vil jeg lige præsentere objektivet. Objektivet er et mekanisk objektiv og 4. generation af de legendariske 80-200mm 2.8 zooms fra Nikon, der er blevet anvendt af fotografer verden over. Det kom frem i 1997 og bliver produceret den dag i dag. De tidligere udgaver havde push-pull zoom, men denne model er den første med ring zoom. Der er ingen VR eller fokus motor, men AF kører med skruedrev. Fokus hastigheden på et D4 er ganske fornuftigt, omend ikke så hurtig som AF-S modellerne. Tilbage til hvorfor – jo enkelt nok pengene var ikke til de nye modeller. Men det er nu ikke så stort et tab, for det er et rigtigt rigtigt godt objektiv. Der er ikke ret stor forskel mellem dette og de nyere modeller set ud fra billedekvaliteten. Helt afgjort pro kvalitet, og det eneste man skal være sikker på er at benytte en høj nok lukkertid. Men det har D4 løsningen på, skyder man blænde prioritet med auto iso – så finder kameraet selv ud af tommelfinger reglen 1/Brændvidden i sekunder og justere iso derefter. I manuel skal man lige huske det, men det skal man egentlig også på de nye modeller, med mindre man vil satse på VR redder en når man får valgt for langsom lukkertid.