Mit Udstyr

Her beskriver jeg mit nuværende udstyr. Lidt om hvorfor jeg har valgt det og hvordan jeg syns det fungerer for mig. Det er helt og holdent min subjektive mening om udstyret. Jeg kommer senere med nogle sider der går lidt mere i dybden, dette er blot mit nuværende setup. 

Jeg har hen over sommeren 2018 skiftet alt mit Nikon grej ud med Micro Four Thirds grej fra Olympus. Hvorfor, var jeg ikke tilfreds med Nikon ? Jo faktisk elskede jeg mit Nikon grej, men efter en dags foto var min nakke og ryg ikke enig. Jeg begyndte at få ondt hvilket gjorde at jeg begrænsede mig. Så jeg besluttede mig for at se på alternativer. Jeg startede med at købe et Olympus OM-D E-M10III som supplement til mit Nikon grej og for at få lidt erfaring med mirrorless. Men det betød at jeg stort set ikke brugte mit Nikon grej i 2 måneder – og så besluttede jeg mig for et fuld skifte …. Det endelige system blev så et Olympus OM-D E-M1 og et Olympus OM-D E-M1II med objektiver der dækker 12-150mm 2.8 samt en 1.4x teleconverter (som giver 210mm F4). Det svarer i full frame termer til 24-420mm F4-5.6 og er et virkelig stærkt kit.

Kamera

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus OM-D E-M1 Mark II er topmodellen fra 2016, der her i 2019 blev suppleret med E-M1X. Så nej den er ikke topmodellen mere, men den er stadig i deres pro linie. Set i forhold til den gamle E-M1 er mark II et kæmpe skridt i konkurrencen med DSLR, specielt på AF. Billedekvaliteten er forbedret noget sammenlignet med E-M1, men der hvor forskellen er tydeligst er på AF performance. Her er den nye udgave bare så meget bedre, faktisk på højde med DSLR kameraer i den bedre ende. Ergonomien er også forbedret, samtidigt med at batterierne er blevet bedre. Og så er der ovenikøbet 2 sd kort pladser og kameraet kan tilpasses på stort set alle punkter. Et kamera der bare følger med flowet, og gør hvad man forventer af det. Kombineret med pro objektiverne er det simpelthen et fantastisk kamera. Med den nyeste 3.0 firmware så er mange af funktionerne i E-M1X kommet ned til E-M1II, ikke alle da nogle af E-M1X funktionerne kræver den ekstra processor som der er i E-M1X. Men alene det faktum at når de nyeste kameraer er lavet og fundet deres fæste, at man så opdaterer de ældre modeller med hvad der nu er teknisk muligt er en kæmpe plus til Olympus og deres strategi. 

Olympus OM-D E-M1

Olympus OM-D E-M1 er topmodellen fra 2012, der sidenhen er afløst af deres MKII udgave. Men at der er kommet en afløser gør det ikke dette kamera dårligt. For sin tid har den en del features som gør den til en interessant mirrorless model. Phase detect AF er begyndt at blive mere almindeligt i topmodellerne, men det har E-M1 haft siden 2012 – hvilket gør det lagt mere anvendeligt til ting i bevægelse end andre mirrorless modeller. Sensoren er en 16MPix micro four thirds sensor, med 5 axis stabilisering, der jo er en del mindre end hvad jeg har været vant til. Og jo der er mere støj end de store Nikon modeller jeg skød med før, men ellers gør den det fantastisk. Og den støj der er ser film korn agtigt ud. Ergonomien er super god, det er fantastisk at have et så avanceret kamera i den lille pakke, men alligevel er den ikke for lille. Balancen er fin selv med de hurtige glas, der jo i micro four thirds verdenen er en del mindre end APS-C/Fullframe pendanterne.  

Objektiver

Olympus M.Zuiko 12-40mm F2.8 PRO

Dette objektiv er en arbejdshest der passer som fod i hose med E-M1/E-M1II husene. Objektivet svarer til 24-80mm Full frame – så vi har en god brændvidde til at gå rundt med. Og den faste blænde på 2.8 gennem zoom området sikrer at mest muligt lys kommer ind. AF er vanvittigt hurtigt og objektivet er fuld vejrforseglet. Skarpheden er fantastisk og mikro kontrasten er helt i top. Et super objektiv til alle forhold.

Olympus M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO

 

Dette objektiv er en arbejdshest der passer super godt til E-M1/E-M1II husene. Objektivet svarer til 80-300mm Full frame – så vi har mulighed for at komme tæt på. Og den faste blænde på 2.8 gennem zoom området sikrer at mest muligt lys kommer ind. AF er vanvittigt hurtigt og objektivet er fuld vejrforseglet. Skarpheden er fantastisk og mikro kontrasten er helt i top. Nærgrænsen er 70cm hvilket giver mulighed for ekstreme closeups kun overgået af deciderede makro objektiver. Den har en lens hood der kan trækkes tilbage med et let tvist, og skubbes ud igen når den skal bruges, simpelt men effektivt. Dette objektiv er kompatibelt med 1.4 teleconverteren. Den smarte lens hood er nok der den er svagest, da denne er kendt for at falde fra hinanden og blive løs med tiden. 

Olympus M.Zuiko MC-14 Teleconverter

Denne teleconverter passer til Olympus M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO, og øger brændvidden med 1.4x til 210mm F4. Det giver objektivet en 35mm ekvivalent på 420mm F4 hvilket er praktisk til sport og natur billeder. Prisen for den længere brændvidde er 1 stop lys så F2.8 bliver til F4 og kigger man på skarpheden så er det yderst minimalt hvad der sker. Hvis man ikke ved hvad der er skudt med hvad tror jeg man vil få svært ved at se forskel. 

Flash

Olympus FL-36

Denne er en ældre flash, som er rimelig kompakt. Den kører med fuld ttl og kan vinkles i alle retninger. Den er ikke så hurtig til at recharge fordi den kun bruger 2 AA batterier hvor mange andre bruger 4. Alle funktioner virker med E-M1/E-M1II husene uden problemer, så det er en fin måde at spare lidt penge på at købe en ældre brugt model istedet for en af de nye modeller.