Nikon D3

Nikon D3 er vel nærmest en legende. Da det kom frem i 2007 var det Nikon’s første full frame kamera. Og sikke et kamera, man tog alt det gode fra D2X og gjorde det større så det passer til en fullframe sensor. Skærmen er også opgraderet i forhold til D2X og formen er ændret lidt så ergonomien er i top. Hvidbalance sensoren er flyttet ind i lysmåleren i forhold til D2X. D3 er udstyret med en 12Mpix fullframe sensor ( 4256 x 2832 pixel) der har en nærmest uhørt ISO performance for sin tid. Der kan udlæses både 12 eller 14 bit fra sensoren, alt efter hvad man ønsker. I forhold til D2X der har 11 AF punkter, så er D3 udstyret med 51 AF punkter hvoraf 15 er cross-type punkter. Lukkeren er bygget til at kunne holde til 300.000 billeder og selve huset er bygget som en kampvogn. 

Hvorfor laver jeg nu denne anmeldelse af så gammelt et kamera, der jo teknologisk er overhalet, jo først og fremmest fordi det var et godt kamera og er det stadig. At der er noget nyere som er bedre, betyder jo ikke at det gode gamle ikke kan bruges. Køber man et D3/D700 (D700 er basalt set samme kamera) brugt, så får man rigtigt meget kamera for pengene. Derfor er det netop også et D3 der er havnet i min foto taske, ergonomien er for mig en smule bedre end D700+batterigreb og så er hastigheden højere på et D3. 

Nikon D3, ISO800, 70-200 VRII + TC20III @ 400mm, F5.6, 1/250s

Vi kan starte med ergonomi og søger. Har man relativt store hænder, så er ergonomien rigtigt god. Hvad enten man holder kameraet horisontalt eller vertikalt så ligger det godt i hånden.  Den største ulæmpe er vægten, med sine 1250g uden batteri. Knapperne sidder som man forventer, som nikon bruger og de vigtigste funktioner har sine egne knapper. AF-ON på horisontal grebet sidder anderledes end på vertikal grebet, hvilket gør at man har lidt sværer ved at finde knappen med kameraet for øjet. Søgeren er den klassiske runde søger, med 100% dækning. Det vil sige, at det du ser i søgeren er det du får på sensoren. Søgeren er stor og lys, og fulstændig fri for forstyrrende elementer. AF punkterne markeres ved en lille rød firkant og langs kanten af søgeren findes programvalg, lysmålings metode, lukkertid, blænde, iso og antal billeder. Desuden findes lysmåleren i høje side. Derved kan de vigtigste funktioner betjenes med øjet for søgeren.

På toppen er der et LCD display hvor man kan aflæse batteri status, samt program og andre funktioner og instillinger. Her kan også ses hvilket CF kort man bruger samt hvor mange billeder der er plads til på kortet. Der er plads til to hukommelseskort af type CF. Plads nr 2 kan benyttes til backup af plads 1, eller overflow når plads 1 er fyldt. På bagsiden findes endnu et lille display, der viser iso og hvidbalance. Ud over det findes et 3″ LCD farvedisplay, til at se billederne på. Her tilgåes menusystemet også, samt en udviddet infoskærm kan kaldes frem. Skærmen er af rigtig god kvalitet, med ridse fast glas foran.

Der er masser af muligheder for at tilpasse kameraets knapper til lige det man ønsker. Eksempelvis kan man fjerne AF funktionen fra udløser knappen og kun bruge AF-ON til fokus. Centerknappen i multivælgeren kan i display mode sættes op til 100% visning til bedre vurdering af skarphed.

Batteriet er et EN-EL4(a) Litium ION batteri, med stor kapacitet. Det er faktisk nok det kamera jeg har haft, som kan tage flest billeder på en opladning. Jeg har skudt hele dage på samme batteri, har dog ikke tal på hvor mange billeder der er på en ladning. Men ret imponerende er det. Der medfølger en dual-charger som kan lade 2 batterier på samme tid, og så har man vidst det strøm man skal bruge i de fleste tilfælde.