D800

Nikon D800 er en del af Nikon’s professionelle fullframe serie, hvilket man blandt andet ser på den runde søger og huset der er i magnesium. Der er dedikerede knapper til alt det vigtige, samt PC connector og Nikon’s 10 polede trådudløsere. Der er indbygget flash, som mest af alt er god som CLS commander. Der er plads til 2 hukommelseskort, men desværre af 2 forskellige type i stedet for 2 ens enten CF eller SD kort. Det havde været bedre med ens kort, men en mindre detalje. Der er indbygget AF motor så de gamle AF objektiver kan benyttes uden problemer. Ellers har den en fin god skærm bagpå. AF systemet er hurtigt og præcist, samt kan fokusere ned til F8 hvor de ældre systemer kan ned til F5.6. Sensoren er den fænomenale 36MPix Sony sensor, med enorm dynamisk område. Hastigheden er 4 fps, hvis man går i 1,2 crop mode kan man komme op på 5 fps. Og hastigheden er nok, den største hage ved kameraet. Men det sagt så har jeg skudt lidt af hvert med dette kamera.

Mængden af detaljer er enorm med den sensor, og ISO performance er ret god. Skyder man på ISO 1600-6400 er det en god ide at downsample til 16Mpix, da det maskere en masse støj ud. Det gør at man kan bide skeer med D4 i ISO performance, hvilket må siges at være ret godt.

Nikon D800, Tamron 150-600 @ 600mm, F8, 1/640s, ISO2000

Ergonomien er super og kameraet gør lige det man ber det om. Lysmåleren er ret go, der skal en del til at snyde den. Dynamikområdet er stort, hvilket nok er med til at lysmåleren virker så godt. Man kan hive masser af detaljer ud af skygge områderne, så hvis man undgår at brænde noget ud så kan man komme langt. AF punkterne er godt spredt ud og virker ret godt og præcist. Men når det går rigtigt stærkt så kan den ikke følge med. Hunde i løb, fugle i flugt og så videre der er keeper raten lidt lavere. Det er en kombination af at AF systemet ikke er lige så hurtigt som på D? modellerne, og den lave antal fps. På et D3/D4 får man dobbelt så mange billeder at vælge i mellen, plus at AF systemerne på disse modeller er lige en tak hurtigere. Til landskaber, makro og studie arbejde er den fænomenal. Kan man så ikke skyde sport – jo da – man skal bare forvente det er lidt svære at få gode resultater. Kender man sporten godt så får man fornemmelse af timingen og det hjælper en del. Det samme gør sig gældende med dyreliv – øvelse gør mester og det kan sagtens lykkedes – men det er blot ikke der kameraet er stærkest. Når det så lykkedes – så er der bare detaljer så det halve ku være nok – og så kan man jo med et snuptag croppe til DX størrelse – så har man faktisk et indbygget D7000 – da sensoren har samme pixel densitet som D7000 og nogenlunde samme støj karakteristik.

Filerne fylder ca 45-60Mb stykket så det kræver lidt diskplads, og computeren får lidt at lave. Men med godt med ram og en hurtig disk så går det fint. Min Early 2013 Macbook Pro med 16Gb ram puster lidt men den klarer det super fint, blæseren kører blot lidt hurtigere.