Mit udstyr

Her beskriver jeg mit nuværende udstyr. Lidt om hvorfor jeg har valgt det og hvordan jeg syns det fungerer for mig. Det er helt og holdent min subjektive mening om udstyret. Jeg kommer senere med nogle sider der går lidt mere i dybden, dette er blot mit nuværende setup.

Kamera

Nikon D3

Nikon D3 er efterhånden en ældre sag. Den kom frem i 2007 og blev produceret frem til 2010. Set med nutidens øjne er der mange nyere kamera med både højere opløsning, større dynamisk område og bedre iso performance. Så hvorfor er D3 så mit valg ? Jo man får ganske meget kamera for pengene. Man får topmodellen fra sin tid, der sidder en rigtig god 12Mpix fullframe sensor i den (Dog er de nye sensorer bedre) og man får et virkelig godt AF system. Det er solidt som aldrig set siden. Alt har sine egne knapper og man får imponerende 9 billeder per sekund. ISO går fra 200 til 6400 og man kan få gode billeder op til ca ISO4000 og med nænsom behandling kan man godt gå op til 6400. De nye modeller lover både 12800 og 25600 ISO og det er da også rigtigt det kan se okay ud. Men uanset kamera så vil ISO3200 og nedaf være bedst og i mange tilfælde nok. Da man skød film der kunne man ikke gå højere end 3200 så kunne man dengang så kan man også stadig.

Fordi der er kommet noget nyt og bedre, betyder det jo ikke at det der har været godt ikke stadig er godt. Det mener jeg bestemt det er. Opløsningen på 12MPix er nok til de fleste opgaver. Man kan godt printe op til 50x75cm i god kvalitet. De største print jeg har lavet er 30x40cm. Fleksibiliteten i dette kamera er bare god til prisen, og det er hurtigt og let at arbejde med. Det eneste der ikke er let er vægten. Det eneste man skal passe på med er at croppe alt for meget, men selv med et 36MPix kamera så går voldsom crop ud over billedekvaliten. Er man omhyggelig med sin framing, hvilket man har en super flot og lys søger til, så skal man nok få et godt resultat.

Jo jeg ville da hellere ha et D4 men prisen på sådan et var bare ca 3 gange prisen for dette og det syns jeg ikke var pengene værd.

Objektiver

Nikon 70-200VRII F2.8

Dette er et i rækken af konge objektiver fra Nikon. Det er et af objektiverne i Nikon’s professionelle serie. Og jeg kan med det samme sige, det  er hamrende godt. AF er rasende hurtig og præcis, hvilket gør dette objektiv en fryd at arbejde med. Det ændrer heller ikke størrelse når man zoomer, hvilket er rart. Forvrængning osv er nærmest ikke til stede og så er den hamrende skarp. Det eneste problem er at fra nærgrænsen til ca 3 meter er den nærmere en 50-135mm på grund af focus breathing. Det er et problem som opstår i forbindelse med den interne fokusering. Dette er løst på den nyeste udgave der kom her i 2016, men jeg ser nu ikke nogen grund til at opgradere på baggrund af dette.

Nikon TC20III

Da jeg ind imellem har behov for længere rækkevidde end det de 200mm giver, har jeg købt denne teleconverter. Det fungerer udemærket, men det stjæler lidt skarphed og 2 stop lys. Så 70-200mm 2.8 bliver til 140-400mm F5.6 hvilket er fint til dyrehaver samt dyr i det fri hvis det ikke er ens primære arbejdsområde. Er fugle og dyr det primære så ville jeg nok se efter et dedikeret objektiv til dette. Men har man i forvejen 70-200mm så er det såmænd en relativt billig måde at dække et større område uden at skulle slæbe endnu et objektiv.

Nikon 50mm F1.8D

Dette lille plastik objektiv skal man ikke lade sig narre af. Det er lysstærkt og ganske skarpt, man skal bare passe på med at lægge fokus korrekt når man skyder på F1.8 – her er der ikke meget dybdeskarphed. Ellers er det tasken’s absolutte letvægter med sine 200g og det kræver fokus motor i kamerahuset. Fokus hastigheden afhænger lidt af kameraet, men på et D3 så er der nu ikke noget at klage over. Sådan en lysstærk 50’er bør der være i enhver fotorygsæk

Sigma 24-105 F4 Art

Så kommer vi til sidste skud på stammen. Dette sigma objektiv er fra deres nyere art serie, som har fået mange fine ord med på vejen. Og jeg kan kun stemme i, objektivet er bygget ganske solidt og billedekvaliteten er nu også ganske solid. Der er noget forvrængning, som der jo er med disse vidvinkel-tele zoom’s, men ikke mere end Lightroom let fjerner det. Der er også lidt vignettering over hele zoom området på blænde 4, blænder man ned så mindskes problemet. Men igen det fjernes let i Lightroom. Prisen er ganske attraktiv og køber man usb dokken med så kan man fintune fokus på 4 afstande og ved 4 brændvidder – altså i alt 16 justeringer. Derved kan man få det til at yde bedst muligt hele vejen igennem. Jeg har brugt en eftermiddag på at finjustere mit, og må sige det sidder bare lige i skabet – hver gang. Eneste lille minus er manglende vejr forsegling, og så bruger den meget strøm når OS (Sigma’s VR teknologi) er slået til. Det gør den fordi OS er på hele tiden, ikke som på andre objektiver hvor den aktiveres sammen med fokus. Fordelen er at man ikke oplever uskarpe billeder fordi OS ikke lige var faldet til ro inden man skyder, så både en fordel og ulempe på samme tid. Det er ikke super lysstærk med sine F4, men zoom området gør at den er meget alsidig og det objektiv jeg bruger for det meste.